ЗЛАТНОТО ТРАКИЙСКО СЪКРОВИЩЕ ОТ СИНЕМОРЕЦ

През 2006 год. уникално златно тракийско съкровище е намерено в могила над устието на река Велека.

Това станало след като две трети от надгробната тракийска могила в Синеморец била изгребана от багер, вкаран в нея от местен хотелиер. На 26 август 2006 г. Даниела Агре и нейни колеги археолози случайно минавали край разкопаната могила в Синеморец и видели в пръстта стърчащи златни предмети. Това дало началото на уникалните находки – златна огърлица с бича глава, сериозно повредена от изгорената на клада знатна тракийка, златни наушници във формата на колесници с богинята Нике, управляваща два коня. Само едната от тях е добре запазена. Другата се нуждае от сериозна реставрация.

Сред откритията са още златна пластина – плочка от диадема с надпис “Деметриус направи”, сребърни дискове, които по всяка вероятност са били част от ритуално облекло, както и керамична антропоморфна скулптурка , която от едната страна изобразява мъжка фигура с подчертани мъжки полови белези, а от другата – с женски. Общо около 160 златни предмета и детайли са изровени от могилата.

Археолозите са на мнение, че в могилата е кремирана знатна особа и затова част от предметите са обгорени. Вероятно това е погребение на жрица с аристократично положение. Открити са и керамични плочки с изображение на богинята майка, почитана от траките. Намерените предмети са от III в. Пр. Хр

Могилата е била разработвана и преди – през 1995 г., но е обявена за безперспективна и е изоставена. Работите са били преустановени.

В момента находките от златното тракийско съкровище са изложени в Общинския исторически музей в Царево.

 

май 2, 2018

Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *